شعبهی سازمان عفو بینالملل موجود در سرزمین های اشغالی، گزارشی را تکذیب کرد که روز پنجشنبه توسط شعبه اصلی سازمان خود منتشر شد و رژیم صهیونیستی را به نسلکشی در نوار غزه متهم نمود. برخی از اعضای این شعبه، نویسندگان گزارش را به «نتیجهگیری از پیش تعیینشده» متهم کردند. سازمان عفو بینالملل در در مناطق اشغالی گفت اگرچه مرگ و ویرانی در غزه به «ابعاد فاجعهبار» رسیده است اما تجزیه و تحلیل خاص خود نشان نداده است اقدامات رژیم صهیونیستی تعریف نسلکشی را محقق میکند.
با این حال شعبهی این سازمان حقوق بشری بینالمللی در مناطق اشغالی تأکید کرد اقدامات رژیم صهیونیستی در جنگ علیه حماس در پی حمله انجامشده توسط این گروه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ «ممکن است به جرایم علیه بشریت و پاکسازی نژادی منجر شود». وزارت بهداشت در غزه ادعا میکند که ۴۴۰۰۰ فلسطینی از آغاز جنگ در این منطقه شهید شدهاند اما این ارقام قابل تأیید نیستند و تفاوتی بین غیرنظامیان و جنگجویان قائل نمیشوند. در حالی که رژیم صهونیستی تخمین میزند ۱۸۰۰۰ جنگجو را شهید کرده است. کشتار و ویرانی منجر به اتهامات مهمی مبنی بر نسلکشی علیه رژیم صهیونیستی در دیوان کیفری بینالمللی و صدور احکام بازداشت از سوی دیوان کیفری بینالمللی علیه رهبران آن به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت شده است.
تل آویو این اتهامات را رد میکند و میگوید فقط اهداف نظامی را مورد حمله قرار داده است و تلفات غیرنظامیان تا حد زیادی ناشی از قرار دادن تأسیسات و افراد نظامی حماس در عمق زیرساختهای شهری غزه است. در بیانیهای که شعبهی صهیونیستی سازمان عفو بینالملل منتشر کرد، این سازمان گفت در تحقیق، تأمین مالی یا نگارش گزارش سازمان عفو بینالملل شرکت نداشته است و ادعای قطعی بودن نسلکشی در نوار غزه را نمیپذیرد و نتایج عملیاتی گزارش را قبول ندارد.
شعبهی صهیونیستی سازمان عفو بینالملل اشاره کرد کنوانسیون منع نسلکشی مستلزم اثبات این است که این اقدامات با «هدف مشخص» برای نابودی کامل یا جزئی فلسطینیان در غزه انجام شده باشد. این شعبه گفت: «بر اساس تحلیل ما که با مشورت با کارشناسان خارجی انجام شده است، بسیاری از ما در مورد امکان اثبات قطعی عنصر عامدانه بودن این کشتار تردید داریم.» همچنین اشاره شد آرای مختلفی در داخل سازمان عفو بینالملل در مناطق اشغالی وجود دارد اما موضع اکثریت این است که ادعای نسلکشی توسط این رژیم بیاساس است.
این شعبه گفت: «اقلیتی از اعضای سازمان عفو بینالملل در رژیم صهیونیستی معتقدند بر اساس اطلاعات موجود، میتوان تعیین کرد رژیم صهیونیستی در غزه نسلکشی انجام داده است»، اما تأکید کرد «این موضع سازمان عفو بینالملل در رژیم صهیونیستی نیست». با وجود رد ادعای نسلکشی، سازمان عفو بینالملل در مناطق اشغالی تأکید کرد اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه «شک و تردیدهایی را در مورد نقض گسترده و جدی حقوق بینالملل و جنایات علیه بشریت ایجاد میکند» و خواستار اقداماتی شد که منجر به پایان فوری جنگ در غزه شود. همچنین این بیانیه به نظر میرسد، معیارهای دوگانهای را که سازمان عفو بینالملل در مورد رژیم صهیونیستی و حماس اتخاذ کرده است، مورد انتقاد قرار میدهد. بررسی این ادعاها و قطعی بودن اینکه معیار مورد نیاز برای اثبات عنصر قصد در انجام نسلکشی برای همه طرفها و همچنین در هر موارد دیگری در جهان که نگرانیهای مشابهی در این باره مطرح میشود جامع و سازگار باشد، امری ضروری و صحیح است.
در بیانیهای جداگانه که روزنامهی «هاآرتص» به آن دست یافته است، بسیاری از اعضای سازمان عفو بینالملل در مناطق اشغالی و اعضای یهودی سازمان عفو بینالملل فراتر رفته و گزارش سازمان اصلی را به ارائه «تحلیلی ساختگی» از وضعیت در نوار غزه متهم کردهاند. روزنامهی هاآرتص به نقل از اعضای سازمان عفو بینالملل میگوید: «از ابتدا، در مکاتبات بینالمللی به این گزارش به عنوان «گزارش نسلکشی» اشاره میشد، حتی زمانی که تحقیقات هنوز در مراحل اولیه خود بود.» آنها افزودند: «این نشاندهندهی وجود تعصبی قوی است و همچنین عاملی است که میتواند تعصب بیشتری را ایجاد کند زیرا تصور کنید چقدر دشوار است تا یک محقق ماهها روی گزارشی با عنوان «گزارش نسلکشی» کار کند و سپس مجبور شود نتیجه بگیرد که این گزارش «فقط» در مورد جنایات علیه بشریت بوده است. این نوع نتیجهگیریهای از پیش تعیینشده برای دیگر تحقیقات سازمان عفو بینالملل امری غیرمعمول است.» آنها این گزارش را مبتنی بر حمایت از روایتی مردمی در میان مخاطبان هدف سازمان عفو بینالملل محسوب کرده اند که از فضایی درون سازمان عفو بینالملل ناشی میشودکه به دنبال کماهمیت جلوه دادن حمله هفتم اکتبر از نظر حقوق بشری است. در این بیانیه آمده است، تلاشهای کارکنان یهودی برای مطرح کردن این نگرانیها با سازمان عفو بینالملل نادیده گرفته شده است.
این بیانیه از سازمان شعبه اصلی عفو بین الملل خواسته است تا به طور انتقادی در مورد رویهها و روشهایی که منجر به انتشار این گزارش معیوب شده است، تجدیدنظر کند. گزارش سازمان عفو بینالملل واکنشهای شدیدی را در داخل شعبهی صهیونیستی سازمان عفو بینالملل برانگیخته است به طوری که به گفتهی وبسایت یکی از رسانه های صهیونیستی چهار نفر از نه عضو هیئت مدیره آن در روزهای اخیر استعفا دادهاند.
در پایان بیانیهی رسمی خود سازمان عفو بینالملل در سرزمین های اشغالی خواستار در پیش گرفتن پنج گام در نتیجه جنگ جاری در غزه شده است و از جمله این گام ها فشار بینالمللی برای تحقق آتشبس و تضمین آزادی همه اسیران صهیونیست و به همراه آزادی اسیران فلسطینی که بدون رعایت رویههای قانونی محبوس شدهاند و در کنار این دو گام هم این سازمان خواستار ارائه کمکهای بشردوستانه به غزه برای تأمین نیازهای غیرنظامیان شده است که بسیاری از سازمانهای امدادرسانی تأکید میکنند، در حال حاضر به اندازه کافی کمک ها به غیرنظامیان در غزه ارائه نمیشود و این در حالی است که تل آویو میگوید مانع کمک ها نمی شود و سازمانهای بینالمللی را به عدم ارائه این کمکها متهم میکند. همچنین در گامی دیگر این سازمان مشارکت فعال جامعهی جهانی برای حل آنچه که آن را دلایل ریشهای خشونت میداند -از جمله اشغال، محاصره و آپارتاید در سرزمینهایی که رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ اشغال کرده است- را خواستار شده است و به عنوان گام آخر این سازمان رسیدگی به فعالیتهای بازیگران مسلح در منطقه از جمله ایران و حزبالله را مطالبه نموده است.