خروج نیروهای صهیونیست از جنین به معنای پایان ماجرا نیست بلکه باعث ایجاد پرسش های متعددی درباره تحولات پیش رو و بازتاب آن بر قضیه فلسطین و امکان رسیدن به راه حلی مسالمت آمیز درخصوص آن می شود. این سؤالات مربوط به وضعیت تشکیلات خودگردان، وضعیت کرانه باختری و نقش گروه های مقاومت فلسطینی می باشد. درخصوص صهیونیست ها این سؤالات مربوط به ارتباط این عملیات با تحقق امنیت برای شهرک نشینان و ارتباط حمله به این اردوگاه و مشکلات داخلی رژیم صهیونیستی می شود.
از همین جا می توان دریافت علی رغم این که رژیم صهیونیستی اعلام کرد عقب نشینی نیروهایش با توجه به سریع بودن عملیات و محدود بودن اهداف آن صورت گرفته است اما همزمان این دلایل با فضای مناطق اشغالی و عملیات های صورت گرفته در تل آویو علیه شهرک نشینان در تناقض بود؛ عملیات هایی که حماس مسئولیت آن ها را برعهده گرفت و "ایتمار بن گویر" وزیر امنیت ملی رژیم صهیونیستی در واکنش به آن ها بار دیگر بر ضرورت حمل سلاح توسط شهرک نشینان تأکید کرد.
در زمینه اعلان پیروزی از سویی رژیم صهیونیستی تأکید داشت با مورد هدف قرار دادن زیرساخت های مقاومت در جنین، مورد هدف قرار دادن نیروهای مقاومت و جلوگیری از تبدیل شدن این اردوگاه به کانونی برای عملیات علیه مناطق اشغالی به پیروزی دست یافته است. اما از سویی دیگر مقاومت در جنین و به طور مشخص "گردان جنین" وابسته به جهاد اسلامی تأکید داشت با ایستادگی در برابر این هجوم و با توجه به خنثی سازی حملات غالفگیر کننده و حمایت مردمی از مقاومت و مشارکت گروه های متعدد در این نبرد در برابر هم "رژیم صهیونیستی" و هم "تفکر دستیابی به راه حل سیاسی با این رژیم" به پیروزی دست یافته است.
جنین و شهرک سازی و کشور فلسطین
عملیات جنین و مهاجرت اجباری 4000 فلسطینی از این اردوگاه در نتیجه آن، باعث مطرح شدن دوباره پرسش هایی درباره گزینه راه حل سیاسی، آینده کشور فلسطین و نقش تشکیلات خودگردان شد. از نظر فلسطینیان حمله به نیروهای مقاومت در جنین همزمان با آواره کردن 4000 نفر حاکی از پروژه ای گسترده تر از حمله به این اردوگاه است. در این پروژه صهیونیست ها تلاش دارند تا مناطق کرانه باختری را خالی از سکنه کرده و امکان وجود کشوری به نام فلسطین با پایتختی قدس شرقی را بیش از پیش از بین ببرند. مواردی مانند تصویب ساخت 5000 واحد مسکونی جدید توسط دولت رژیم صهیونیستی این نگاه فلسطینیان را تقویت می کند. همچنین اظهارات نتانیاهو در جلسه ای با اعضای کمیسیون امنیت و روابط خارجه در کنست مؤید همین امر است؛ در این جلسه نتانیاهو می گوید "باید برای نابودی ایده برپایی کشور فلسطین و بستن هر راه امید بخشی برای فلسطینیان در راستای برپایی چنین کشوری تلاش کرد". در همین راستا نتانیاهو خواستار بقای تشکیلات خودگردان و حمایت اقتصادی از آن است تا انتقادات از آن بیشتر شده و وجهه آن بیشتر تخریب شود و روابط آن با گروه های مقاومت فلسطینی تیره تر گردد و راه حل رسیدن به توافق سیاسی بر اساس روند توافق اسلو بیش از پیش تضعیف شود.
در نتیجه، تحولات اخیر در جنین و سیاست های نتانیاهو در زمینه شهرک سازی ها، ترورها، دستگیری ها و حمله به خانه های فلسطینیان همگی در راستای همان پروژه رژیم صهیونیستی برای از بین بردن احتمال برپایی کشور مستقل فلسطین انجام می شود.
نوار غزه و قواعد درگیری
با توجه به نبرد 4 می 2021 در غزه و ایجاد قاعده ای جدید در درگیری ها مبنی بر وجود ارتباط میان وضعیت قدس و مسجد الاقصی با وضعیت نوار غزه، این بار هم این سؤال مطرح شد "آیا غزه وارد درگیری های جنین می شود"؟
پیش از این چنین سؤالی در هنگام وخیم شدن وضعیت جسمانی اسیر فلسطینی "هشام ابو هواش" در پایان دسامبر 2021 و ابتدای ژانویه 2022 مطرح شده بود اما این اتفاق چه در آن زمان و چه در زمان درگیری ها در جنین رخ نداد. به طور کل سیاست گروه های مقاومت در زمان فعلی تهدید رژیم صهیونیستی به اعمال این قاعده و فشار از این طریق بر این رژیم می باشد زیرا اگرچه اعمال آن به معنای به هم زدن محاسبات امنیتی این رژیم و گسترش جبهه های نبرد است اما باعث مورد هدف قرار گرفتن غزه هم خواهد شد. البته در درگیری های اخیر در جنین به صورت محدود غزه در هنگام عقب نشینی صهیونیست ها از جنین به درگیری ها ورود پیدا کرد و موشک هایی از این منطقه به سوی مناطقی اشغالی شلیک شده و متقابلا نقاطی وابسته به حماس در غزه مورد هدف قرار گرفتند. اما در سایه عدم توانایی حماس و جهاد اسلامی برای ورود به نبرد موشکی گسترده با رژیم صهیونیستی بعید نیست موشک هایی که اخیرا شلیک شده اند از طرف گروه هایی غیر از این دو گروه و بدون هماهنگی آن ها باشند؛ هرچند رژیم صهیونیستی در هر حال حماس را مسئول آن می داند زیرا از نظر آنان حماس مسئول اداره نوار غزه است.
در نهایت یکی دیگر از سؤالاتی که درگیری های اخیر بوجود آورد درباره میزان نفوذ حماس در کرانه باختری و تل آویو بود که باعث مطرح شدن احتمال قواعدی جدید در درگیری میان طرفین در آینده خواهد شد.
حماس و قواعد جدید درگیری در کرانه باختری
عملیات های شهات طلبانه فلسطینیان در مناطق اشغالی به خودی خود نمی توانند باعث ایجاد توجیهی برای رژیم صهیونیستی در جهت تنش زایی گسترده علیه فلسطینیان شود اما برخی جزئیات مانند عامل عملیات یا مکان مورد حمله می توانند بخشی از دلایل این رژیم برای شروع حمله ای گسترده باشد. احتمال شروع حمله ای گسترده از طرف نظامیان صهیونیست هنگامی افزایش می یابد که عامل حمله ارتباطی با گروه های مقاومت در غزه یا کرانه باختری داشته باشد زیرا چنین ارتباطی باعث می شود این رژیم بتواند یک دشمن مشخص را مورد هدف قرارداده و فشارهای داخلی مربوط به تأمین امنیت را کنترل کند؛ بر خلاف عدم وجود ارتباط که باعث می شود مورد هدف قرار دادن عامل حمله یک دستاورد چشمگیر به شمار نیاید.
از همین جا می توان به اهمیت عملیات شهادت طلبانه در تل آویو در 4 جولای پی برد. این عملیات در حالی انجام شد که رژیم صهیونیستی به طور گسترده و با 1000 نظامی در عملیات جنین مشارکت داشت. همچنین حماس مسئولیت این عملیات شهادت طلبانه را برعهده گرفت و این در حالی بود که نیروهایی وابسته به "گردان های عز الدین قسام" شاخه نظامی حماس در جنین در حال مبارزه بودند. این موضوع در میان صهیونیست ها باعث ایجاد قاعده ای جدید در درگیری ها به نام "قاعده خون در مقابل خون" شد؛ به عبارتی دیگر طبق این قاعده، مقاومت به عملیات جنین در تل آویو پاسخ خواهد داد و پاسخ از داخل غزه نخواهد بود. از دیگر ویژگی های قاعده جدید افزایش احتمال رویارویی میان اهالی کرانه باختری و صهیونیست ها در سایه ضعف تشکیلات خودگردان در کنترل این مناطق و وجود نسل جدیدی از جوانان مقاوم است؛ نسلی که بخش اصلی گردان جنین را تشکیل می دهد.
در همین راستا رژیم صهیونیستی تلاش کرد تا این عملیات را کوتاه مدت و سریع نشان دهد زیرا افزایش مدت این عملیات باعث افزایش انتقادات بین المللی در نتیجه خسارت های جانی میان غیر نظامیان فلسطینی و افزایش انتقادات داخلی میان صهیونیست ها در نتیجه احتمال افزایش تلفات جانی میانشان، احتمال گسترش جبهه های نبرد، احتمال ورود غزه به این جبهه و حتی احتمال ورود حزب الله به این درگیری می شد.
در نهایت باید گفت پایان درگیری های جنین به معنای پایان نزاع و درگیری ها میان فلسطینیان و صهیونیست ها نیست بلکه پرسش ها و ابهامات بیشتری را برای آینده درخصوص قواعد درگیری ها، بانک اهداف صهیونیست ها، نقش تشکیلات خودگردان و نقش و حوزه نفوذ مقاومت مطرح خواهد کرد.