سه شنبه ۱۴۰۱/۱۰/۲۷

فقط ایران «پلیس اخلاقی» ندارد

  :اندیشکده
:نویسنده
بازگفت بین‌الملل  :رصدگر
لینک منبع اصلی

این اندیشکده در یادداشتی مدعی شده به جز ایران، تعدادی از از کشورها در آفریقا، خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی نیز پلیسی دارند که به مقابله با فعالیت‌های به اصطلاح غیراسلامی اختصاص دارند. چنین کشورهایی رفتارهایی از جمله نوشیدن مشروبات الکلی، اختلاط اجتماعی زنان و مردان نامحرم، رابطه جنسی خارج از ازدواج، رابطه جنسی بین افراد همجنس، ترک نماز و پوشیدن انواع لباس‌هایی که نامشخص است را جرم‌انگاری کرده‌اند. افرادی که متهم به تخلفات هستند، مرتباً با جریمه نقدی و حبس، و نیز احکام سنتی مبتنی بر شریعت مانند اعدام و سنگسار مواجه می‌شوند. با این حال، دومی به ندرت اجرا می‌شود ولی مجازات اعدام به طور منظم انجام می‌شود. مهم‌ترین هدف این پلیس، زنان و اقلیتها هستند. در اینجا پلیس اخلاق در چندین کشور بررسی شده است:

ایران
گشت ارشاد که در ۲۰۰۵ تشکیل شد، مراقب بوده که همه زنان در مکان‌های عمومی روسری و لباس‌های گشاد بپوشند. این وظیفه را از کمیته‌ای که پس از انقلاب ایران تشکیل شده بود، به ارث برد. حتی غیرمسلمانان هم این موضوع را باید رعایت کنند. گرچه دستورالعمل روشنی برای پوشیدن روسری وجود ندارد. متخلفان را می‌توان جریمه کرد، شلاق زد و به مراکز بازآموزی فرستاد. گشت ارشاد در بحبوحه اعتراضات به مرگ مهسا امینی، به طور گسترده محکوم شد. ادامه فعالیت این گشت، مشخص نیست.

افغانستان
طالبان پس از استقرار در افغانستان در ۲۰۲۱، وزارت نشر فضیلت و جلوگیری از منکر را مجدداً تأسیس کرد که افسران آن تفسیری سخت از قوانین اسلامی را اجرا می‌کنند. زنان باید برای سفر بیش از چهل و پنج مایل صورت خود را بپوشانند و مردان، آنان را همراهی کنند. مقابله با پخش موسیقی و پوشش‌های غربی، بخش دیگر این سخت‌گیری‌هاست.

اندونزی
ولایت‌الحسبه، که معمولاً به عنوان پلیس شریعت شناخته می‌شود، فقط بر مسلمانان در استان نیمه خودمختار آچه که قوانین شرعی را در ۲۰۰۱ تحمیل کرد، اجرا می‌شود. مانند ایران، زنان باید از لباس‌های گشاد و روسری استفاده کنند. با این حال، نقض لباس نمی‌تواند منجر به بازداشت شود. سایر موارد نقض قوانین اسلامی به طور منظم منجر به حبس یا شلاق عمومی منجر می‌شود.

نیجریه
در ۱۹۹۹، پلیس مسلمانان در بسیاری از مناطق شمال نیجریه آغاز به کار کرد و بیشترین فعالیت را در ایالت کانو داشت. آنها هیچ حضوری در جنوب عمدتاً مسیحی ندارند و از قدرت پلیس سکولار برای دستگیری برخوردار نیستند. آنها گاهی در مورد نحوه تفسیر شریعت اسلامی با مخالفت روبرو می‌شوند. اختیارات و منابع آنها در ایالتهای مختلف، متفاوت است، و همه وظایف آنها انضباطی نیست. برای مثال، خانواده‌ها می‌توانند از خدمات سپاه هیسبا برای حل اختلاف استفاده کنند.

عربستان سعودی
عربستان سعودی اولین پلیس اخلاق اسلامی را در ۱۹۲۶ و در بحبوحه ظهور وهابیت، برای تفکیک جنسیتی و سخت‌گیری بر پوشش راه اندازی کرد. بن‌سلمان مجازات این پلیس را از بازداشت به جریمه تغییر داده است.

منبع گزارش:
https://www.cfr.org/in-brief/iran-isnt-only-country-morality-police?utm_source=tw&utm_medium=social_owned

مقالات مشابه

جنبش زنان و چالش‌های پیش‌رو برای رسیدن به دموکراسی
تلفیق حجاب با مد: تغییر هنجارهای حجاب در ایران
رحیم الحسینی، رهبر جدید اسماعیلیه کیست؟

انتخاب سردبیر

user