یکشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۷

دستاورد مجمع همکاری‌های چین و کشورهای عربی

  :اندیشکده
:نویسنده
kazemi  :رصدگر
لینک منبع اصلی

در دهمین کنفرانس مجمع همکاری چین و عرب سه سند بیانیه پکن، برنامه اجرایی اقدام مجمع همکاری چین و عرب برای سال‌های ۲۰۲۴-۲۰۲۶ و بیانیه مشترک چین و کشور‌های عربی در مورد مسأله فلسطین تصویب شد. علاوه بر این، در این دیدار، چین چندین قرارداد همکاری دوجانبه و چندجانبه را با کشور‌های شرکت‌کننده و دبیرخانه اتحادیه عرب منعقد کرد.

در بیانیه پکن، مسیرو پیشرفت‌های حاصل شده تاریخ این اتحادیه بررسی شد. این یک مسیر عملی برای پیشبرد ایجاد یک جامعه با سرنوشت مشترک، تأیید مجدد حمایت متقابل در موضوعات منافع اصلی و تعمیق همکاری عملی عنوان شده است. علاوه بر این، مواضع مشترکی در مورد راه‌حل‌های سیاسی برای درگیری‌های منطقه‌ای، گفت‌وگوی بین‌فرهنگی، حکمرانی جهانی، تلاش‌های ضد تروریسم، حمایت از حقوق بشر، توسعه هوش مصنوعی و کاهش تغییرات آب و هوایی بیان شد.

برنامه اجرایی، اقدام به تشریح راهبرد‌هایی برای تقویت چارچوب نهادی مجمع چین-عربی و ترویج همکاری‌های چندجانبه-دوجانبه در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و تجاری، تسهیل سرمایه‌گذاری، همکاری مالی، توسعه زیرساخت‌ها، مدیریت منابع و حفاظت از محیط زیست کرده است. علاوه بر این، ابتکارات برای تقویت مبادلات فرهنگی و همچنین پیشرفت در فناوری هوافضا، آموزش و مراقبت‌های بهداشتی در دو سال آینده را مورد بحث و تبادل قرار گرفت.

بیانیه این مجمع نیز نگرانی شدید چین و کشور‌های عربی را در مورد بحران انسانی ناشی از درگیری طولانی در غزه ابراز می‌کند. این بیانیه بر موضع تزلزل ناپذیر آن‌ها در مورد پیشبرد اقدامات آتش بس و توقف خصومت‌ها در غزه و در عین حال حصول اطمینان از رسیدن کمک‌های بشردوستانه کافی به افراد آسیب دیده تأکید می‌کند. این بیانیه همچنین با هرگونه جابجایی اجباری مردم فلسطین در حالی که از عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل حمایت می‌کند، مخالف است. در نهایت، بر تعهد به دستیابی به یک راه حل زودهنگام برای مسأله فلسطین بر اساس راه حل دو دولتی تأکید می‌کند.

برخی از رسانه‌های آمریکایی ادعا می‌کند که دهمین نشست وزرای مجمع همکاری چین و کشور‌های عربی فاقد محتوا بوده است و برخی از شرکت‌کنندگان عرب به دلیل فقدان جزئیات و تعهدات خاص در اسناد احساس ناامیدی کردند. با این حال، مشخص است که این اجلاس به دستاورد‌های قابل توجهی دست یافته است که اهمیت زیادی در مقیاس جهانی دارد.

معاون وزیر امور خارجه چین، دنگ لی، تأکید کرد که چین و کشور‌های عربی اجزای حیاتی جهان در حال توسعه، بازیگران مهم جامعه بین‌المللی و شرکت‌کنندگان کلیدی از «جنوب جهانی» هستند. آن‌ها رسالت تاریخی تحقق نشاط ملی و تسریع توسعه ملی را به دوش می‌کشند. پیشرفت روابط چین و اعراب نه تنها به نفع مردم مربوط است بلکه به ترویج توسعه صلح‌آمیز در خاورمیانه و در عین حال تقویت ثبات در جهان به هم پیوسته ما کمک می‌کند. چین از طریق دهمین نشست وزیران مجمع همکاری چین و کشور‌های عربی با کشور‌های عربی متعددی همکاری نزدیک داشته است.

در دهمین نشست وزیران مجمع همکاری چین و عرب، چین و کشور‌های عربی به اجماع رسیدند تا اثرات مثبت جامعه سرنوشت خود را اعلام و معیاری برای اجماع‌سازی و بهینه‌سازی حکمرانی جهانی ایجاد کنند.

به گفته نادیا حلمی، دانشیار علوم سیاسی در دانشگاه بنی سوف، اجلاس وزیران چین و اعراب کانال مهمی برای ارتباطات راهبردی میان کشور‌های «جنوب جهانی» است. مجمع همکاری چین و عرب همچنین برای حفظ چندجانبه گرایی، تقویت نمایندگی و صدای کشور‌های بازار‌های نوظهور و کشور‌های در حال توسعه و استفاده از صدای جمعی کشور‌های در حال توسعه برای مقابله با هژمونی ایالات متحده و غرب مفید است. به طور مشابه، چن یویانگ معتقد است که «جنوب جهانی» مسئولیت‌های بیشتری را بر عهده خواهد گرفت و نقش مهمی را در دوره آشفتگی جهانی، افزایش بی‌ثباتی و افزایش عدم اطمینان ایفا خواهد کرد. این امر حکومت جهانی را از طریق همکاری کارآمدتر و عملی‌تر ارتقا خواهد داد.

وانگ‌یی، وزیر امور خارجه چین، بر تعهد تزلزل ناپذیر چین برای حمایت از کشور‌های عربی در تقویت وحدت و همکاری، ارتقای خوداتکایی و خودسازی و همچنین بررسی مستقل راه‌حل‌هایی برای مسائل مبرم مربوط به عدالت و ثبات طولانی مدت تأکید کرد. سران کشورهای عربی از مواضع چین در قبال مسأله  فلسطین بسیار قدردانی کردند. نادیا حلمی افزود که چین و کشور‌های عربی بر سر اصول اساسی روابط بین‌الملل از جمله پایبندی به قواعد حقوق بین‌الملل، احترام به حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی سایر کشور‌ها به توافق رسیده‌اند.

موفقیت چین در ترویج و تسهیل حل مسالمت‌آمیز مسائل منطقه‌ای در خاورمیانه، نشان‌دهنده نقش پیش‌بینی‌شده و قابل اعتماد آن در حاکمیت منطقه‌ای کنونی و همچنین حکمرانی جهانی است اما این بدان معنا نیست که چین در امور داخلی سایر کشور‌ها مداخله می‌کند. در مقابل، دنگ لی، معاون وزیر امور خارجه چین بر تعهد چین به تسهیل رایزنی میان کشور‌های خاورمیانه و مردم آن‌ها برای رسیدگی به مشکلات منطقه تأکید کرده است. چین از تلاش‌های کشور‌های عربی برای ارتقای خودمختاری استراتژیک، وحدت، خودسازی با دنبال کردن مسیر توسعه مناسب با شرایط ملی خود و در عین حال حفظ امنیت و ثبات در خاورمیانه حمایت می‌کند.

منبع گزارش:
https://mepei.com/the-achievements-and-influence-of-the-10th-ministerial-meeting-of-china-arab-states-cooperation-forum/

مقالات مشابه

نقشه‌راهی برای صلح در سوریه پسا اسد
دیدگاه مردم روسیه نسبت به مجازات اعدام
جزئیات پیشرفت پروژه‌های مسکن در عراق

انتخاب سردبیر

user