پرزیدنت جو بایدن در سال 2021، ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر نقش محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در عملیات دستگیری یا قتل خاشقجی را تایید کرد.
علیرغم سفر بایدن به عربستان سعودی در ژوئیه 2022 که هدف آن بهبود روابط بود، ریاض تنها سه ماه بعد هنگامی که گروه اوپک پلاس، تولید نفت خود را قبل از انتخابات میاندورهای آمریکا کاهش داد، خشم واشنگتن را برانگیخت.
دو تغییر طولانی مدت به چالش های پیش روی آمریکا می افزاید.
اول، ستون دیرینه روابط ایالات متحده و عربستان، یعنی تامین امنیت در ازای عرضه مداوم نفت، پژمرده شده است. ایالات متحده دیگر به اندازه دهه 1970 به نفت خام عربستان وابسته نیست.
دوم، ظهور چین، که در حال حاضر بزرگترین خریدار نفت عربستان است، و همچنین به اصطلاح چرخش آمریکا به سمت آسیا، ریاض را به مقابله با شرط بندی های ژئوپلیتیکی خود سوق داده است.
هر چند پرتنش، گسست واقعی در روابط بعید است، زیرا ریاض برای تضمین جریان نفت از خلیج فارس به ارتش آمریکا نیاز دارد - نقشی که نه چین و نه روسیه، که نفوذ خود را در منطقه گسترش داده است، به نظر نمیآیند بازی کنند - و واشنگتن میخواهد. ریاض قیمت جهانی نفت را تعدیل می کند.
با این حال، بعید است که ایالات متحده به این زودی به یک هدف دست یابد: متقاعد کردن ریاض برای پیروی از امارات متحده عربی و بحرین برای عادی سازی روابط با اسرائیل.