به نظر می رسد تغییرات اخیر در سیاست آمریکا موقعیت بایدن را پیچیده کرده است. پرامیلا جایپال نماینده مجلس نمایندگان آمریکا اخیراً اسرائیل را یک «دولت نژادپرست» خواند و واضح است که تعداد فزاینده ای از اعضای حزب خود بایدن در حال این سوال هستند که آیا نتانیاهو، حداقل، به طور کامل این ارزش ها را دارد یا خیر. جمهوری خواهان پس از اظهار نظر جایاپال، قطعنامه ای با رای اکثریت دو حزبی تصویب کردند. پیش از رای گیری جنجالی، بایدن هفته گذشته از رئیس اسرائیل استقبال و حمایت قاطع خود از دولت یهود را مجدداً اعلام کرد. با این حال، نقش هرتزوگ تا حد زیادی تشریفاتی است.
از آنجایی که نتانیاهو تا حدی به اصرار شرکای ائتلاف راستگرای خود به اصلاحات قضایی خود ادامه میدهد، بایدن هفتهها تلاش کرده است تا از لحظه پرتلاطمتر روابط آمریکا و اسرائیل عبور کند. بایدن به مدت 50 سال از حامیان سرسخت دولت یهود بوده است و اغلب دیدار خود با نخست وزیر سابق گلدا مایر را بازگو می کند و با نظر بسیاری از سیاستمداران ایالات متحده مبنی بر اینکه اسرائیل یک متحد دموکراتیک حیاتی در منطقه ای اغلب متخاصم است، اشتراک دارد.
اما تحرکات نتانیاهو که می تواند استقلال قوه قضاییه اسرائیل را تا حد زیادی تضعیف کند، دستور کار بایدن برای ترویج دموکراسی را به چالش کشیده و رئیس جمهور را در شرایط دشواری قرار داده است، زیرا او می خواهد نتانیاهو را سرزنش کند و در عین حال حمایت خود از اسرائیل را تایید کند. در حال حاضر، تغییر قابل توجه در سیاست ایالات متحده در قبال اسرائیل بعید به نظر می رسد.
اسراییل بزرگترین دریافت کننده کمک های خارجی واشنگتن از زمان تأسیس پس از جنگ جهانی دوم بوده است که بیشتر آن از طریق کمک های نظامی بوده است. بر اساس گزارش امسال سرویس تحقیقات کنگره، یک یادداشت تفاهم دائمی بین دو کشور به طور متوسط سالانه 3.8 میلیارد دلار کمک نظامی و دفاعی تا سال 2028 ارائه می کند.
اخیراً، برخی از قانونگذاران، از جمله سناتور لیندسی او. گراهام (RS.C.) شکایت کرده اند که اسرائیل از زمان حمله روسیه، حمایت کافی از اوکراین نشان نداده است. اسرائیل درخواست های اوکراین برای کمک نظامی گسترده تر، از جمله سیستم های دفاع موشکی پیشرفته را به دلیل تمایل به اجتناب از درگیری اسرائیل با روسیه رد کرده است.
و فعالان لیبرال به طور فزاینده ای در مورد سیاست اسرائیل در قبال فلسطینی ها، از جمله ساخت تعداد زیادی شهرک سازی در سرزمین های اشغالی که به گفته آنها راه حل دو دولتی را به طور فزاینده ای از دسترس خارج می کند، سخن می گویند.
در حالی که لیبرال دموکرات ها تمایل بیشتری برای انتقاد از اسرائیل پیدا کرده اند، چهره های جمهوری خواه با حمایت رهبران انجیلی، دولت یهود را بیش از پیش به آغوش کشیده اند. دیوید فریدمن که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به عنوان سفیر ایالات متحده در اسرائیل خدمت می کرد، در مصاحبه ای گفت که با توجه به موقعیت نامطمئن اسرائیل در خاورمیانه، توبیخ های بایدن اشتباهی بود. فریدمن گفت: «اسرائیل فقط به یک دوست نیاز دارد. از آنها حمایت کنید، به آنها کمک کنید.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به NBC گفت که اظهارات عمومی بایدن منعکس کننده آن چیزی است که «او در چندین موقعیت خصوصی با رهبران مختلف در اسرائیل در میان گذاشته است». بلینکن روز جمعه گفت: «پرزیدنت بایدن، بیش از هر کسی که من میشناسم، به امنیت اسرائیل متعهد است و این هرگز تغییر نخواهد کرد».
نتانیاهو روابط بسیار بدی با باراک اوباما، رئیسجمهور سابق داشت. تنش بین دو رهبر در دوره دولت اوباما بر سر توافق با ایران و به دلیل نارضایتی واشنگتن از گسترش شهرکسازیهای اسرائیل در کرانه باختری اشغالی و استفاده از نیروی مرگبار علیه غیرنظامیان فلسطینی در نوار غزه به طور علنی شروع شد.
اوباما و نتانیاهو به نوبت دعوتنامههای ملاقات یکدیگر را رد کردند. و تندی زمانی به اوج خود رسید که ایالات متحده از وتوی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در سال 2016 که خواستار توقف فوری شهرک سازی اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین بود، خودداری کرد.
اما با همه اینها، جریان کمک از ایالات متحده به اسرائیل همچنان قوی باقی ماند. و دولت اوباما در سال 2016 یک یادداشت تفاهم 10 ساله با اسرائیل امضا کرد که متعهد به کمک 38 میلیارد دلاری نظامی ایالات متحده از سال 2019 تا 2028 است.
در سالهای اخیر، اسرائیل قدرتمندتر شده، رفتارش با فلسطینیها بحثبرانگیزتر شده است و دولتش به شدت به سمت راست حرکت کرده است. نتانیاهو در تمام این تغییرات نقش محوری داشت، و گاهی آشکارا خود را با جمهوریخواهان همسو میکرد – که باعث شد تعداد فزایندهای از دموکراتها آشکارا از سیاستهای اسرائیل انتقاد کنند. مخالفت نیز بیشتر در جامعه یهودیان آمریکا ظاهر شده است.
بایدن برای مدتها به عنوان یک حامی قدیمی اسرائیل در نظر گرفته میشد، استیون کوک، کارشناس ارشد مطالعات خاورمیانه و آفریقا در شورای روابط خارجی گفت: «تجربه بایدن از اسرائیل، اسرائیلی است که دیگر وجود ندارد».
شالوم لیپنر، کارشناس ارشد برنامههای خاورمیانه در شورای آتلانتیک، گفت رأیگیری روز دوشنبه یک «لحظه آبخیز» است و عاقلانه است که نتانیاهو به نحوه شکلگیری افکار عمومی توجه کند، بهویژه در ایالات متحده، جایی که سهم فزایندهای از دموکراتها نسبت به جهتگیری اسرائیل ابراز تردید کردهاند. وی افزود: تصمیم نتانیاهو برای حرکت به سمت حزب جمهوری خواه یک اشتباه استراتژیک بود. لیپنر گفت: «کوتهبینانه است که همه تخمهای خود را در یک سبد بگذارند.»