شنبه ۱۴۰۲/۰۴/۲۴

اهمیت سفر اخیر وزیر امور خارجه ایران به خلیج فارس

  :اندیشکده
:نویسنده
رصدخونه اندیشکده ها  :رصدگر
لینک منبع اصلی
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران به تازگی پس از بازدید از امارات، قطر، کویت و عمان به ایران بازگشته است. این سفر در بحبوحه توقف مذاکرات هسته ای و تلاش پیگیر ایران برای کاهش انزوای منطقه ای و بین المللی و با هدف شناسایی راه های همکاری با کشورهای خلیج فارس و احتمالا ارتباط با غرب از طریق گفتگوهای غیرمستقیم برای رسیدگی به بن بست هسته ای انجام شد.وی در سفر خود به امارات با شیخ محمد بن زاید رئیس جمهور این کشور و شیخ عبدالله بن زاید همتای اماراتی خود دیدار کرد. ایران و امارات  توافق افزایش خدمات حمل و نقل هوایی و فرصت های تجاری و گردشگری بین دو کشور را امضا کردند. عبداللهیان در سفر به قطر با تمیم بن حمد آل ثانی امیر این کشور دیدار و راه های افزایش همکاری های دوجانبه را مورد بررسی قرار داد. پیش از این، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران برای بررسی راه‌های افزایش تعامل اقتصادی و مقابله با موانع مسائل پولی و بانکی به قطر سفر کرد. ایران و قطر اخیرا قراردادهای دوجانبه برای همکاری در استخدام یک برنامه نیروی کار ماهر که از طریق آن دوحه کارگران و تکنسین های ایرانی را در بخش های مختلف اقتصادی به کار بگیرد، امضا کردند. در ماه مارس، هیئتی از رهبران بازرگانان ایرانی و قطری در تهران دیدار کردند. هر دو کشور همکاری های اقتصادی خود را در ماه های اخیر افزایش داده اند. طبق گزارش ها حجم تجارت دوجانبه قطر و ایران نسبت به سال گذشته 77 درصد رشد داشته است.

عبداللهیان در سفر به کویت با احمد نواف الاحمد الصباح نخست وزیر این کشور و سالم عبدالله الجابر الصباح همتای کویتی خود دیدار کرد. آنها تأیید کردند که ایران و کویت به دنبال منافع متقابل هستند و برای گسترش روابط دوجانبه خود تلاش می کنند. عبداللهیان پیشنهاد تشکیل مجمعی با حضور کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تقویت همکاری ها را در دیدار خود با نخست وزیر کویت تکرار کرد. این دیدار در حالی است که بین دو کشور بر سر میدان گازی الدوره(آرش) اختلاف نظر وجود داشت. پس از اینکه تهران تصمیم گرفت حفاری در میدان گازی مورد مناقشه را آغاز کند، کویت مجدداً از ایران دعوت کرد تا درباره مرزهای دریایی گفتگو کند. کویت مجدداً تأیید کرد که پس از توافق برای توسعه مشترک آن در سال 2022، به همراه عربستان سعودی، «حقوق انحصاری» بر میدان گازی را در اختیار دارد.

عبداللهیان در سفر خود به عمان با سید بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه این کشور دیدار و بر اساس گزارش ها در خصوص مسائل منطقه از جمله اوضاع یمن گفت وگو کردند. وزرای خارجه همچنین امکان همکاری های دوجانبه در زمینه های انرژی، علم، فناوری، گردشگری و تجارت را مورد بحث و بررسی قرار دادند و توافق کردند در آینده جلسه ای برای کمیسیون مشترک اقتصادی برگزار کنند. اوایل ماه می، ایران و عمان توافقات برای افزایش همکاری های اقتصادی دوجانبه و بر اساس گزارش ها را امضا کردند. اخیر گزارش ها حجم مبادلات تجاری ایران و عمان نسبت به سال گذشته 41 درصد رشد داشته و صادرات ایران به عمان 51 درصد و واردات 29 درصد رشد داشته است.

سفر عبداللهیان به خلیج فارس سیگنال هایی را به جامعه بین المللی به ویژه آمریکا ارسال کرد و هدف آن دستیابی به اهداف متعددی بود.

نخست، ایران قصد دارد همکاری های منطقه ای خود را افزایش دهد و اقدامات دیپلماتیک اخیر با هدف شناسایی و تقویت همکاری در بخش های حیاتی مانند انرژی و زیرساخت ها است.

ثانیاً، در بحبوحه توقف مذاکرات هسته ای، ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر و عمان برای ایفای نقش میانجی برای دستیابی به غرب وابسته است.

ثالثاً، ایران با نزدیک شدن به همسایگان خود و تنش زدایی، در صدد ایجاد یک محیط مساعد برای تعامل با شرکای منطقه‌ای خود برای کمک به کاهش مشکلات اجتماعی-اقتصادی داخلی خود است.

منبع گزارش:
https://rasanah-iiis.org/english/monitoring-and-translation/reports/significance-of-the-iranian-foreign-ministers-recent-gulf-tour/

مقالات مشابه

افسانه تغییر نظام در ایران
از کتب صحوه و تاریخ صهیونیسم تا محبوبیت رمان‌های علمی-تخیلی؛ در نمایشگاه کتاب ریاض 2024 چه گذشت؟
آیا نتانیاهو تنها مقصر اجرایی نشدن آتش بس در جنگ غزه است؟

انتخاب سردبیر

user