تحلیلگران می گویند که تلاش های عربستان سعودی برای حمایت از افزایش قیمت نفت با کاهش شدید تولید، اقتصاد این کشور را کُند می کند، اقتصاد این کشور حتی می تواند امسال کوچک شود و به یکی از بدترین عملکردها در میان گروه 20 تبدیل شود. در ماه جاری و آینده، عربستان سعودی حدود 9 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید خواهد کرد که یکی از پایین ترین حجم در دهه گذشته است.
عربستان سعودی در اوایل ژوئن اعلام کرد که داوطلبانه تولید خود را 1 میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد و سطح تولید ژوئیه و آگوست 1.5 میلیون بشکه در روز کمتر از تولید سال 2022 خواهد بود که به رشد 9 درصدی اقتصاد این کشور منچر شد.
با ثبات قیمت در نصاب 80 دلار در هر بشکه، اقتصاد نقتی سعودی کُند شده و بر منابع مالی عربستان فشار سنگینی خواهد آورد. پیشبینی میشود رشد اقتصادی غیرنفتی در سال جاری همچنان قوی باقی بماند. اما سهم بزرگ نفت در درآمدهای صادراتی و درآمدهای بودجه تاثیر خواهد گذاشت. در شرایط کنونی، اقتصاد عربستان سعودی در سال 2023 به میزان 0.1 درصد کاهش می یابد و اگر سعودی به تلاش برای کاهش تولید ادامه دهند، به میزان 1 درصد کوچک خواهد شد.
مازاد تولید نفت در سال گذشته - ناشی از تولید بالای نفت و قیمت های بالای نفت - به پادشاهی اجازه داد تا سرمایه گذاری های بزرگی در پروژه های آینده خود از جمله در نئوم، پروژه شاخص آینده نگرانه شاهزاده محمد بن سلمان، با هدف تنوع بخشی به اقتصاد از نفت انجام دهد.
انتظار میرود کاهش تولید اوپک پلاس که در آوریل اعلام شد، رشد اقتصادی عربستان سعودی را از 3.1 درصدی که صندوق بینالمللی پول در پیشبینیهای اقتصادی ماه مه خود برای اقتصادهای خاورمیانه انتظار داشت، به 2.1 درصد در سال جاری کاهش دهد. درآمدهای نفتی و تولید کمتر منجر به رشد کندتر اقتصاد عربستان سعودی در سال جاری شده است.
بانک NBD امارات در گزارشی اعلام کرد، در سه ماهه اول سال 2023، اقتصاد عربستان سعودی به رشد 3.8 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل رسید که کمی کمتر از برآورد اولیه 3.9 درصدی بود. اما رشد اقتصاد غیرنفتی در سه ماهه اول به دلیل مخارج دولت بالا بود.
ختیجه حق، رئیس بخش تحقیقات و اقتصاددان ارشد در امارات NBD گفت: اگر سعودی کاهش تولید فعلی را تا پایان سال جاری حفظ کنند، اقتصاد منقبض خواهد شد. در این سناریو، تولید کلی نفت از این کشور تقریباً 9 درصد کمتر از سال 2022 خواهد بود و رشد تولید ناخالص داخلی را حدود نیم درصد کاهش میدهد، حتی اگر انتظار داریم بخشهای غیرنفتی رشد قوی 4.8 درصدی داشته باشند. عقبنشینی اقتصاد ناشی از کاهش تولید نشان از وابستگی شدید به نفت دارد.