۲۰ مهر ۱۴۰۲

ارتش اسرائیل می گوید هنوز هیچ مدرکی دال بر ارتباط ایران با حمله حماس وجود ندارد

  :اندیشکده
:تاریخ انتشار
:نویسنده
لینک منبع اصلی

پس از تکذیب وزارت خارجه ایران، ارتش اسرائیل اعلام کرد که هیچ مدرک مشخصی مبنی بر دخالت ایران در حمله حماس از غزه وجود ندارد.

دریاسالار دانیل هاگاری، سخنگوی نیروهای دفاعی اسرائیل گفت: «ایران بازیگر اصلی است، اما هنوز نمی‌توانیم بگوییم که در برنامه‌ریزی یا آموزش نیروهای حماس نقش داشته است یا خیر.»

وال استریت ژورنال به نقل از منابع مختلف، روز یکشنبه در گزارشی مدعی شد که فرماندهان سپاه پاسداران، از ماه اوت در جلسات برنامه ریزی حماس در بیروت شرکت داشته‌اند که حداقل در یکی از آن دو دیدار، در 31 اوت، درباره عملیات نظامی حماس صحبت شده است. البته این خبر تاکنون اثبات نشده است.

اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، روز یکشنبه گفت که حماس به‌عنوان یک عنصر نیابتی برای منافع ایران، از جمله برای از بین بردن توافق صلح احتمالی بین عربستان سعودی و اسرائیل، عمل می‌کند.

تهران آشکارا و مشتاقانه از حملات حماس حمایت می کند، اما ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در یک کنفرانس مطبوعاتی هفتگی گفت: «ما هیچ نقشی در تصمیم گیری از طرف هیچ یک از طرفین در منطقه از جمله ملت فلسطین نداریم. ما مقاومت مردم فلسطین را مقاومتی مشروع می دانیم.»

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که آمریکا هیچ اطلاع مستقیمی از حضور ایران در پشت این حمله ندارد. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گفت: «ایران مدت‌هاست که از حماس و سایر گروه های مقاومت در سراسر منطقه حمایت می‌کند. در این زمینه، واضح است که ایران هم‌دست حماس است اما از نظر شواهد خاص در مورد دخالات ایران در این حملات، نه، ما چیزی نداریم.»

وال استریت ژورنال اظهار داشت که ایران در ماه ژوئن میزبان هیئتی از «مقامات جنبش مقاومت مستقر در فلسطین» از جمله دبیرکل جهاد اسلامی بود.

اخیراً نماینده حماس در لبنان برای کنفرانس وحدت اسلامی در تهران بود. در گزارشی که در 4 اکتبر منتشر شد، خبرگزاری تسنیم اعلام کرد که این نماینده با شرکت کنندگان در مورد « لزوم همکاری همه احزاب اسلام گرا برای آزادی قدس» صحبت کرد.

مقامات ارشد اسرائیلی‌ مانند یوآو گالانت، وزیر دفاع، مدت‌هاست که مدعی هستند حماس توسط ایران تامین مالی می‌شود. در ماه آوریل، گالانت ادعا کرد که تهران سالانه 100 میلیون دلار برای حماس، 700 میلیون دلار برای حزب الله لبنان و ده ها میلیون دلار برای جهاد اسلامی ارسال می کند. او مدعی است که حماس از فناوری و پشتیبانی لجستیکی ایران برای تولید تسلیحات محلی استفاده می کند. به نظر می‌رسد که تسلیحات ارسالی برای حماس از تونل های زیر زمینی نزدیک مصر به غزه فرستاده می‌شود.

از نظر تاریخی، رابطه بین تهران و حماس، که از اخوان المسلمین زاده شده است، به اندازه روابط تهران با برخی دیگر از گروه های اسلامی مبارز در منطقه، مانند حزب الله، نبوده است. برخی از حساب‌های رسانه‌های اجتماعی حماس ادعا می‌کنند که سپاه پاسداران ایران مشتاق است که حماس پهپادها را به عملیات بفرستد اما بیشتر ناظران فکر می‌کنند که هر گونه تشدید تنش به یک جنگ چند جانبه از سوی حزب‌الله لبنان انجام می‌شود.

اما حمایت کشورهای عربی از اسرائیل، که زمانی در کشورهای عربی تابو بود، نیزجاب توجه بود. امارات متحده عربی که جزو اولین کشورهای عربی بود که توافقنامه عادی سازی را با اسرائیل امضا کرد، صریح ترین منتقد حماس بود.

بحرین نیز که یک توافق عادی سازی را با اسرائیل امضا کرده است، خواستار کاهش تنش شد. در مقابل، وزارت خارجه سوریه به عربستان سعودی گفته است که توافق با اسرائیل اکنون غیرممکن است.تاکنون عربستان سعودی، کشوری که در مناسبات منطقه نقش مهمی ایفا می‌کند، با انتقاد شدید از اسرائیل در شکست مذاکرات حل و فصل صلح با فلسطینی ها بر اساس راه حل دو کشوری، به این حملات واکنش نشان داده است.برخی از روزنامه نگاران سعودی معتقدند که ابعاد این خونریزی مستلزم آن است که ریاض پاسخی جسورانه تر از عقب نشینی در مذاکرات خود با اسرائیل اتخاذ کند. آنها می‌گویند عربستان سعودی نباید اجازه دهد حماس و ایران مذاکرات با آمریکا را از مسیر خود منحرف کنند، باید توافقی انجام شود که به نفع فلسطینی ها، اسرائیل و خود ریاض باشد.

در سرتاسر خلیج، رهبران عرب که در تلاش برای کاهش تنش‌ها هستند، بر سر این مسئله با یکدیگراختلاف دارند. قطر و مصر مذاکرات در مورد مبادله زندانیان را رهبری می‌کنند. آن‌ها پیشنهاد می‌کنند که ابتدا زندانیان زن و هر کودکی مبادله شود. قطر گفته است که اسرائیل به دلیل امتناع از مذاکره بر سر راه حل توافق شده دو کشور، تنها مسئول این خشونت ها خواهد بود.

منبع گزارش:
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/09/no-evidence-yet-of-iran-link-to-hamas-attack-says-israeli-military

مقالات مشابه

انتخاب سردبیر

امنیتی-نظامی
۷ آذر ۱۴۰۲

واشنگتن به چه دلایلی اردن را تهدید می کند؟

نوشته: Maher Abu Tair

اندیشکده: alghad

امنیتی-نظامی
۷ آذر ۱۴۰۲

رفح، پاشنه آشیل در غزه

نوشته: Walid Abdulhay

اندیشکده: wattan

user