در روز دوشنبه، سخنگوی وزارت امور خارجه چین ضمن تبریک انتصاب انورالحق کاکر به عنوان نخست وزیر موقت، تاکید کرد که دوستی آهنین این کشور با اسلام آباد، صرف نظر از هرگونه تغییر در چشم انداز بین المللی و وضعیت داخلی پاکستان، همیشه محکم و ناگسستنی باقی خواهد ماند.
کاکر 52 ساله، به عنوان نخست وزیر موقت پاکستان سوگند یاد کرد تا رهبری یک سازمان سیاسی بی طرف را برای اداره این کشور آغاز و انتخابات عمومی بعدی را برگزار کند.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت:«وزارت امور خارجه چین آماده همکاری با پاکستان برای پیشبرد همکاری استراتژیک بین دو کشور در هر شرایط آب و هوایی، ایجاد جامعه نزدیکتر چین و پاکستان با آینده مشترک در دوره جدید و به ارمغان آوردن منافع بیشتر برای دو کشور و دو ملت است. چین انتصاب آقای کاکار را به عنوان نخست وزیر موقت پاکستان تبریک می گوید. دوستی آهنین بین چین و پاکستان همیشه محکم و ناگسستنی باقی خواهد ماند».
انورالحق، رهبر یک حزب پشتون از ایالت بلوچستان، که به اتفاق آرا به عنوان نخست وزیر موقت پاکستان انتخاب شد، به عنوان سناتور مجلس سنای پاکستان فعالیت می کرد اما پس از انتصاب خود به عنوان نخست وزیر، از سمت خود استعفا داد. او هشتمین نخست وزیر موقت پاکستان شد.
وانگ در پاسخ به سوالی در مورد حمله تروریستی روز یکشنبه به کاروان نظامی حامل کارگران چینی در شهر بندری گوادر در ایالت ناآرام بلوچستان گفت:«چین به شدت این اقدام تروریستی را محکوم می کند و از مقامات پاکستانی خواسته است که عاملان آن را به دست عدالت بسپارند و اقدامات لازم برای حفظ امنیت اتباع چینی انجام شود.»وی با این حال خاطرنشان کرد که هیچ شهروند چینی در این حمله کشته یا زخمی نشده است.
گوادر یکی از نقاط کانونی به اصطلاح کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) است که بسیاری از کارگران چینی در این بندر کار می کنند. چین تحت ابتکاری موسوم به CPEC در بلوچستان سرمایه گذاری زیادی کردهاست.
سفارت و کنسولگری چین در پاکستان فوراً مکانیسم واکنش اضطراری را فعال کردند و به اتباع چینی، شرکتها و تیمهای ساخت پروژه در پاکستان یادآوری کردند که هوشیار باشند، اقدامات امنیتی را ارتقا دهند، وضعیت امنیتی را از نزدیک دنبال کنند، از خطرات امنیتی محافظت کنند و خود را حفظ کنند..
وانگ با تاکید بر اینکه هیچ تلاشی برای خراب کردن دوستی بین پکن و اسلام آباد وجود ندارد، گفت: «چین به همکاری مشترک با پاکستان برای محافظت و مقابله با تهدیدات تروریسم و محافظت مؤثر از ایمنی پرسنل، موسسات و پروژه های چینی در پاکستان ادامه خواهد داد.»
CPEC یک پروژه 60 میلیارد دلاری است که اسلام آباد معتقد است با تکمیل این پروژه، وضعیت اجتماعی کشور پاکستان و معیشت مردم بهبود مییابد.
هند اعتراض خود را به چین در واکنش به کریدور CPEC اعلام کرد. هند معتقد است که این کریدور از مناطق مورد مناقشه بین هند و چین در کشمیر عبور میکند و حریم جغرافیایی هند را نقض میکند.
بلوچستان، هم مرز با ایران و افغانستان، محل وقوع یک شورش خشونت آمیز طولانی مدت است. گروه های شورشی بلوچ در چند وقت اخیر چندین حمله را با هدف هدف تحت تأثیر قرار دادن پروژه های موسوم به CPEC در منطقه انجام داده اند.
پس از پایان آتش بس غیرقانونی طالبان پاکستان (TTP) در نوامبر سال گذشته، پاکستان شاهد افزایش فعالیت های تروریستی، به ویژه در خیبر پختونخوا و بلوچستان بوده است.طالبان پاکستان، یک گروه شبه نظامی هستند که در سال 2007 راه اندازی شد.
در ماه گذشته، 12 سرباز ارتش پاکستان در عملیات نظامی جداگانه در مناطق ژوب و سویی بلوچستان کشته شدند. این بالاترین آمار تلفات یک روزه ارتش در اثر حملات تروریستی در سال جاری بوده است.