شنبه ۱۴۰۲/۰۴/۱۰

حفظ تحریم موشکی ایران توسط اروپا

  :اندیشکده
:نویسنده
رصدخونه اندیشکده ها  :رصدگر
لینک منبع اصلی
دیپلمات‌های اروپایی به ایران گفته‌اند که قصد دارند تحریم‌های موشکی بالستیک اتحادیه اروپا را که در اکتبر بر اساس توافق هسته‌ای منقضی می‌شود، حفظ کنند، گامی که می‌تواند واکنش تلافی‌جویانه ایران را برانگیزد.
این منابع سه دلیل برای حفظ تحریم ها ذکر کردند: استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشک بالستیک ایران به روسیه؛ و محروم کردن ایران از مزایای توافق برجام به دلیل کاهش تعهدات ایران.
با پایان یافتن این توافق، روابط ایران با غرب طی سال گذشته بدتر شده است و واشنگتن و متحدانش را به دنبال راه‌هایی برای تنش‌زدایی و در صورت وقوع، راهی برای احیای محدودیت‌های هسته‌ای می‌کنند.
ایران دستیابی به سلاح هسته ای را که غرب آن را تهدیدی برای اسرائیل و صادرکنندگان نفت عرب خلیج فارس می داند، رد کرده است.
تلافی احتمالی ایران
یک دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش نشود، گفت: «به ایرانی‌ها کاملاً واضح (در مورد برنامه‌های حفظ تحریم‌ها) گفته شده است و اکنون سؤال این است که ایرانی‌ها چه گام‌های تلافی‌جویانه‌ای ممکن است بردارند».
تحریم های اتحادیه اروپا بر اساس قطعنامه سازمان ملل متحد که توافق سال 2015 را تایید کرده بود، قرار است در 18 اکتبر منقضی شود. آنها از ایران "خواستند" کاری برای توسعه موشک های بالستیک که می توانند سلاح های هسته ای را حمل کند، انجام ندهد، عبارتی که از ایران می خواهد این کار را انجام ندهد، اما یک ممنوعیت اجباری ندارد. آنها همچنین از خرید، فروش یا انتقال هواپیماهای بدون سرنشین و اجزای آنها که قادر به پرواز بیش از 300 کیلومتر (186 مایل) به ایران یا از ایران هستند، منع کردند.
از سال 2017، ایران علی‌رغم قطعنامه، مجموعه‌ای از آزمایش‌های موشک بالستیک و پرتاب ماهواره را انجام داده و در ماه می، موشکی با برد بالقوه 2000 کیلومتر پرتاب کرد. قدرت‌های اروپایی از افزایش روابط دفاعی بین تهران و مسکو نگران هستند.
یک مقام ایرانی به رویترز گفت: انریکه مورا در دیدار با باقری در دوحه در 21 ژوئن، موضوع حفظ تحریم های اتحادیه اروپا را مطرح کرد، اما این مقام ایرانی حاضر به گفت و گو در این باره نشد. یکی دیگر از مقامات ایرانی احتمال باقی ماندن تحریم ها را نادیده گرفت و گفت که تهران برنامه های هسته ای و موشکی خود را برای سال ها با وجود تحریم های غرب پیش برده است.
این مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «حفظ تحریم‌ها به هر عنوان و شکل، مانع پیشرفت‌های مستمر ایران نخواهد شد». این به عنوان یادآوری است که نمی توان به غرب اعتماد کرد.»

یک دیپلمات اروپایی گفت که مورا شروع به ایجاد زمینه های قانونی برای حفظ تحریم ها کرده است که باید توسط تمامی 27 عضو اتحادیه اروپا تایید شود. دو منبع گفتند که این موضوع هنوز در میان تمام کشورهای اتحادیه اروپا مورد بحث قرار نگرفته است.
نبیلا مسرالی، سخنگوی اتحادیه اروپا، گفت که برجام تعهدات شرکت کنندگان مختلف را با جزئیات مشخص می کند. او در پاسخ به سؤالات دقیق رویترز گفت: «ما در زمان مناسب اطلاعات بیشتری در مورد جنبه های مرتبط با اتحادیه اروپا ارائه خواهیم داد.»
بر اساس توافق هسته‌ای 2015، هر طرفی می‌تواند باعث «بازگشت فوری» یا بازگشت همه تحریم‌هایی شود که لغو کرده است. بیشتر تحریم‌های آمریکا پس از خروج ترامپ از توافق بازگردانده شد.
با این حال، سه منبع گفتند که E3 عمدتاً نمی‌خواهد این کار را انجام دهد، زیرا تهدیدی را که سال گذشته در نامه وزرای خارجه آن‌ها به ایران ارسال شد مبنی بر اینکه اگر ایران اورانیوم را تا حد تسلیحات غنی‌سازی کند، «بازگشت فوری» را آغاز می‌کند، کاهش می‌دهد.
ایران اورانیوم را با خلوص 60 درصد غنی‌سازی کرده است و ناظر هسته‌ای سازمان ملل نیز آثار غنی‌شده تا 83.7 درصد را یافته است که کمتر از 90 درصدی است که به عنوان درجه تسلیحات شناخته می‌شود. قرارداد 2015 غنی سازی را به 3.67 درصد محدود کرد.
هنری روم، تحلیلگر مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک، گفت که تصمیم اتحادیه اروپا برای حفظ تحریم ها اولین نمونه مهم از عدم پایبندی E3 به مفاد توافق هسته ای خواهد بود.
رم گفت: «این جایگزین مفاد سازمان ملل نمی‌شود، اما حداقل در چارچوب اختیارات دولت‌های اروپایی، تضمین می‌کند که آنها از این نوع رفتار ایران چشم پوشی نمی‌کنند». و این نشان می دهد که قطعنامه شورای امنیت توافقی را که دیگر به هیچ شکل واقع بینانه وجود ندارد، تضمین می کند.

منبع گزارش:
https://www.arabnews.com/node/2329846

مقالات مشابه

انتخاب سردبیر

user