نکات مهم :
1) گزارش هایی مبنی بر اینکه حکومت ایران حدود پانزده هزار نفر را به دلیل شرکت در اعتراضات دو ماهه این کشور به اعدام محکوم کرده است، به طور گسترده در رسانه های اجتماعی و اخبار منتشر شده است.این دست گزارش ها اولین بار توسط نیوزویک گزارش شد، آنها چنان گسترده بودند که حتی جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، در توئیتی درباره این ادعا نوشت: کانادا تصمیم جمهوری اسلامی برای اعمال مجازات اعدام برای نزدیک به 15000 معترض را محکوم می کند.
آیا رقم 15000 محکوم به اعدام در ایران واقعی است؟
2) در حالی که هزاران نفر در این اعتراضات دستگیر و برخی به اعدام محکوم شده اند ،اما این رقم 15000 محکوم به اعدام هیچ سنخیتی با واقعیت ندارد. به گفته سازمان های حقوق بشری و رسانه ای مستقر در خارج از کشور، رقم 15000، تعداد افرادی است که گمان می رود دستگیر شده باشند . همین منابع از کشته شدن بیش از 350 معترض خبر داده اند.
ماجرای 15000 محکوم به اعدام از کجا آمد؟
3) به نظر میرسد که خبر اعدامها از بیانیه نمایندگان مجلس ایران که به امضای ۲۲۷ نفر از ۲۹۰ نماینده مجلس رسید سرچشمه میگیرد. این بیانیه میگوید با افرادی که در محاربه (مبارزه با خدا) شرکت میکنند باید «قاطعانه» برخورد شود تا این برخورد درسی برای دیگران شود .
4) محاربه در کنار «افساد فی الارض» از جمله اتهاماتی است که قوه قضاییه ایران می تواند بر اساس آن مجازات اعدام را برای متهم در نظر بگیرد .
5) بر اساس تفسیر نادرست از بیانیه نمایندگان مجلس ایران ،اینطور برداشت شد که مقصود نمایندگان این است که همه دستگیرشدگان اعدام گردند . این بیانیه در فضای مجازی مورد انتقاد قرار گرفت و برخی از نمایندگان با بیان اینکه منظورشان این نیست که همه معترضان باید اعدام شوند، سعی کردند موضع خود را روشن کنند.
6) چند روز بعد سندی در فضای مجازی منتشر شد که نشان می داد 227 نماینده مجلس خواستار برخورد با معترضان به عنوان ((محارب )) شده اند .اما به نظر می رسد که این نامه جعلی باشد ،چرا که فهرست نمایندگان امضا کننده آن قدیمی است و برخی مربوط به نمایندگان سابق مجلس است .به طور مثال نام احسان خاندوزی که اکنون وزیر اقتصاد دولت رئیسی است ،در این فهرست مشاهده می شود .
چند نفر از دستگیر شدگان دراعتراضات اخیر ایران به اعدام محکوم شده اند؟
7) این که گزارشات نادرست و اغراق کننده در مورد تعداد محکومان اعدام در اعتراضات اخیر ایران منتشر شده است ، به این معنا نیست که هیچ کسی محکوم به اعدام نشده است .
8) قوه قضاییه ایران تا کنون و طی دو گزارش تایید کرده است که 5 نفر اغتشاشگر به عنوان محارب و مفسد فی الارض بااتهاماتی همچون : اقدام علیه امنیت ملی ، استفاده از چاقو در خیابان برای ایجاد رعب و وحشت در بین مردم، حمله به دیگران با چاقو، آتش زدن مراکز دولتی، اخلال در نظم عمومی و تبانی به دلیل ارتکاب جنایت، زیر گرفتن و کشتن یک افسر پلیس با خودرو و...به اعدام محکوم شده اند .
9) قوه قضاییه ایران همچنین اعلام کرد که چند نفر نیز ، به اتهامات مربوط به امنیت ملی بین 5 تا 10 سال زندان دریافت کرده اند.
10) قوه قضائیه ایران اعلام کرده است که احکام صادره در تهران بدوی است و برای قطعی شدن باید در دادگاه تجدیدنظر تایید شود و پس از آن جزییات آن به اطلاع عموم برسد.
آخرین اخبار از اعتراضات ایران چیست؟
با وجود محدودیت های شدید اینترنت که از ابتدا اعمال شده است، اعتراضات در سراسر ایران گسترش یافته است و هر روز ویدئوهایی در این زمینه منتشر می شود . اعتراضات و اعتصابات در روزهای سه شنبه و چهارشنبه به مناسبت سالگرد اعتراضات سراسری در سال 2019 ( آبان 98) برگزار شد . مقامات ایرانی از انتشار آمار رسمی در مورد تعداد کشته، زخمی یا دستگیر شده در جریان اعتراضات خودداری کرده اند. اما آنها گفته اند که بیش از 40 تن از نیروهای امنیتی کشته شده اند